Droge ogen

Steeds meer mensen hebben last van droge ogen. Hiervoor zijn verschillende oorzaken. Voor een deel komt dit door de veranderingen in de omgeving en levensstijl, voor een deel door de toenemende vergrijzing van de samenleving.

Droge ogen wordt in het vakgebied aangeduid als keratoconjunctivitis sicca, ook wel het sicca syndroom genoemd. Dit treedt op door een verminderde traanproductie of als de samenstelling van het traanvocht verandert. De traanfilm kan hierdoor scheuren. Hierdoor ontstaat er weer een overgevoeligheid van de ogen. De traanfilm is een belangrijke bescherming van het oog. De bovenste laag van cellen krijgt hierdoor voedingsstoffen en zuurstof. Als de traanfilm beschadigd is, kunnen er meer ziekteverwekkers indringen. Hierdoor krijg je sneller een infectie.

Oorzaken droge ogen

Een van de oorzaken is de verandering van levensstijl. We leven in een digitale wereld. Veel tijd wordt doorgebracht achter de computer en we kijken vaak op onze smartphone. Ogen drogen hierdoor vaak uit, omdat je veel minder met je ogen knippert dan tijdens andere activiteiten. Hierdoor wordt het traanvocht minder verdeeld over het oogoppervlak.

Daarnaast worden mensen steeds ouder. Op hogere leeftijd worden de ogen sneller droog doordat er minder traanvocht wordt geproduceerd.

Contactlensdragers hebben ook vaak last van droge ogen, omdat de lenzen de traancirculatie en de verdeling van tranen op het oogoppervlak belemmeren. Hierbij is het riciso van droge ogen twaalf keer hoger. Ook droge kamerlucht door de centrale verwarming en de airco, afval gassen, ozon of rook kunnen droge ogen veroorzaken.

Niet alleen levensstijl en omgeving kunnen van invloed zijn op de hoeveelheid tranen of op de samenstelling van het traanvocht. Ook verwondingen of ontstekingen en diverse geneesmiddelen, zoals bètablockers, hebben soms invloed op de hoeveelheid en kwaliteit van de traanfilm.

Symptomen bij droge ogen

Droge ogen zijn vaak rood. Daarnaast kun je een zanderig, brandend of jeukend gevoel in je oog hebben. Ook het gevoel dat er iets vreemds in je oog zit, wordt vaak waargenomen. De ogen voelen moe of tranen overmatig.

Oogdruppels

Bij de meeste mensen met milde tot matige droge ogen, is het voldoende om de ogen meerdere keren per dag te bevochtigen met geschikte oogdruppels. Ook als je alleen last hebt van droge ogen in bepaalde situaties, zoals het werken op een computer of in een winderige omgeving, zijn bevochtigende oogdruppels geschikt.

Voor zwaardere en chronische klachten zijn er speciaal ontworpen gel druppels, die een hogere viscositeit hebben dan normale bevochtigingsdruppels, waardoor ze langer blijven hechten aan het oogoppervlak. Voor de nacht kan een extra behandeling met een zalf nuttig zijn, omdat tijdens de slaap veel minder traanvocht wordt geproduceerd. Dit kan leiden tot korstvorming op het ooglid, wat weer kan leiden tot kleine letsels van het oogoppervlak.

OOGdalem heeft oogdruppels van HYLO® EYE CARE in huis voor uiteenlopende situaties. Samen met jou kiezen we de juiste oogdruppels voor jouw situatie. Mocht medisch advies nodig zijn, dan verwijzen we je door naar een arts.

Tips om droge ogen te voorkomen

Vermijd zoveel mogelijk factoren die bijdragen aan droge ogen. Ventileer regelmatig verwarmde kamers. Maak zo min mogelijk gebruik van de airco en vermijd rokerige omgevingen. En maak bijvoorbeeld eens een wandeling of ga een eindje fietsen na een werkdag in plaats van televisie kijken.

Zie Scherper. Bereik meer

50% korting op uw 2e paar varilux brillenglazen**

Uw ogen zijn de hele dag hard aan het werk. Terwijl u wisselt van activiteit, outfit en gereedschap, moeten uw ogen het vaak doen met één en dezelfde bril. Wij hebben voor elke situatie de juiste brillenglazen. Met Varilux multifocale brillenglazen heeft u op elke afstand ongeëvenaard scherp zicht zowel dichtbij als veraf en met vloeiende overgangen daar tussenin. Zo haalt u het beste uit uw ogen en uzelf. Wat uw passie ook is.

ZIE SCHERPER. BEREIK MEER.
www.varilux.nl