Oogzorg

Oogmeting / meettechnieken

Het belangrijkste deel bij het aanschaffen van een bril of tracking phone contactlenzen is de oogmeting. Een oogmeting moet goed gebeuren. Bij OOGdalem maken we daarom gebruik van een hypermoderne oogmeetruimte met geavanceerde meetapparatuur en software van het merk Topcon.

We zijn opgeleid om de meest nauwkeurige oogmeting uit te voeren. Door jarenlange ervaring en een gedegen opleiding voeren we de oogmeting vakkundig uit, loverwhirl zodat we voor jou de juiste bril of contactlenzen op maat kunnen maken.

De oogmeting bestaat uit verschillende fases:

 • Voormeting
 • Oogdrukmeting
 • Oogmeting

Voormeting en oogdrukmeting

Met het eerste meetapparaat -de autorefractor – kunnen we snel, gemakkelijk en nauwkeurig de custom essays usa eerste oogmeting doen. Hiermee krijgen we inzicht in jouw gezichtsvermogen.

Bij de oogdrukmeting meten we de druk van het oog. Je voelt een klein pufje lucht in je oog. Dit is niet pijnlijk of vervelend en duurt slechts een fractie van een seconde.  Je kunt een verhoogde oogdruk hebben zonder dat je klachten hebt. Heb je een continu verhoogde oogdruk, dan kan de oogzenuw worden aangetast. Als de oogdruk anders is dan normaal, dan verwijzen we je naar jouw huisarts.

Deze metingen samen vertellen ons de lens- en brilsterkte en de kromming van het oog, de dikte van het hoornvlies, de oogdruk en signaleert, indien aanwezig, staar. Daarnaast kunnen we aan de hand van de foto van het oog eventuele problemen als rode ogen laten zien en het nodige advies geven.

Oogmeting

De informatie van de voormeting en oogdrukmeting wordt doorgestuurd naar het tweede apparaat.  Tijdens de oogmeting wordt bepaald of je bijziend (objecten van ver zijn onscherp), verziend (objecten dichtbij zijn onscherp) of dat je astigmatisme hebt (troebel zicht als je naar voorwerpen om je heen of verder weg kijkt). We vergelijken dit met je huidige bril, en bespreken de uitkomst van de meting. We bepalen de optimale sterkte, zodat je met behulp van een bril of contactlenzen weer scherp(er) kunt zien.

Maak een afspraak

Wil je een afspraak maken voor een oogmeting? Maak dan online een afspraak of neem contact met ons op.

Voeding en gezonde ogen

Gezonde ogen begint met er goed voor te zorgen. Voeding speelt hierin een zeer belangrijke rol. Als het gezichtsvermogen achteruit gaat, wijden mensen dit vaak aan de veroudering of oogvermoeidheid. Vaak vermindert een gezonde levensstijl het risico op oogproblemen aanzienlijk. Door gezond te eten blijven je ogen veel langer vitaal en gezond. Een gezonde voeding is niet zoveel anders dan normaal gezond eten. Voeding die goed voor de ogen is,, is opgebouwd uit fruit, groente, visoliën en magere eiwitten. Vooral het eten uit de “schijf van vijf” <https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/wat-is-gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf-.aspx > gedurende de dag is belangrijk.

Onderzoeken en feiten

Uit onderzoek blijkt (Erasmus MC) dat 50% van de leeftijdsgebonden macula degeneratie (AMD) valt te voorkomen door een gezonde leefstijl en juiste voeding.

Enkele feiten:
–     95% van diabetes 2 valt te voorkomen en nog sterker ‘te genezen’ door de juiste leefstijl en juiste voeding.
–     80% van hart en vaatziekten valt te voorkomen door juiste leefstijl en juiste voeding.

Macula degeneratie en gezonde voeding

Een veel voorkomende oogaandoening is Macula Degeneratie. 30% van de 75+-ers heeft er in meer of mindere mate last van. Simpelweg gezegd slijten de netvliescellen waardoor het zicht door de jaren heen minder wordt. Zonder behandeling kan het zicht zodanig slecht worden dat men sreekt van functionele blindheid.

Wat kan de kans verkleinen:

 • Antioxidanten tegen de vrije radicalen
 • Macula pigment als bescherming tegen overdadig licht en vooral UV-straling, waardoor er minder vrije radicalen (de afvalstoffen) vrijkomen.
 • Hart- en vaatproblemen voorkomen, als de doorbloeding beter is wordt zuurstof beter aangevoerd en afvalstoffen beter afgevoerd.

Antioxidanten zijn stofjes die je éénmalig bij de geboorte meekrijgt als bescherming en gedurende het leven doormiddel van voeding op ‘peil’ moet houden.

Uit onderzoek blijkt dat vooral Luteïne, Zeaxanthine maar ook vitamine C, vitamine E en betacaroteen, vooral bij de macula de meeste invloed hebben. Deze stoffen komen met name voor in groente en fruit. Ook zink en omega 3 hebben een grote rol om het netvlies te beschermen tegen deze vrije radicalen.

Gezonde voeding en Glaucoom

Bij glaucoom is er sprake van een te hoge oogdruk en/of een verslechterde doorbloeding rondom de oogzenuw. Hierdoor vindt er een versneld afsterven van zenuwvezels plaats in de ogen. Het perifere gezichtsveld (het zij-zicht) wordt steeds kleiner, en is niet meer te herstellen.

Gelukkig is er door gezond voedsel effect te bereiken en gaat het proces van glaucoom vaak langzaam. 

Waarbij het bij de andere ‘bekende’ oogafwijkingen wetenschappelijk bewezen en geaccepteerd is, is het bij glaucoom pas recenter bekend dat vitamines een positieve invloed hebben op deze oogziekte. Uit promotieonderzoek op de Erasmus Universiteit blijkt dat mensen die veel vitamines A en B1 binnen krijgen een lager risico lopen.

Voeding en droge ogen

Uit onderzoek is gebleken dat traanvochtproblematiek minder voorkomt bij mensen die een hoog omega-3 inname hebben. Belangrijke bronnen voor omega-3 zijn koud water vissen (zalm, makreel, haring etc) en lijnzaad(olie). Omega-6 heeft ook een gunstig effect. Omega-6 zit onder andere in sojaolie, koolzaadolie, zonnebloem olie en noten.

Goed voor ogen recepten, een gezond begin

Sommige groenten en andere producten hebben bepaalde antioxidanten, vitamines en mineralen die Goed voor Ogen zijn. Deze werken als bouwsteen of beschermer van het weefsel in en rond de ogen.

Wil je lekkere recepten maken die Goed voor Ogen zijn? Via deze link < https://goedvoorogen.nl/recepten/ > kan je verschillende gerechten vinden.
Deze gerechten helpen jouw ogen gezond te houden. Ze bevatten door bewuste productkeuzes de juiste vitamines, antioxidanten en mineralen. En zorgen daardoor dat bepaalde oogziektes, zoals staar en macula degeneratie, voorkomen of vertraagd kunnen worden. Zodat je zo lang mogelijk een optimaal zicht heeft.

Bron: Oogzorgcentrum Zwolle

Oogdruppels

Bevochtigende oogdruppels van Hylo® Eye Care

OOGdalem heeft de bevochtigende oogdruppels van Hylo® Eye Care in huis. Je kunt kiezen uit 6 verschillende soorten, elk met zijn unieke eigenschappen. De basis is het kwalitatief hoogwaardige natriumhyaluronaat. Dit is een lichaamseigen stof die terug te vinden is in het bindweefsel, epitheelweefsel en zenuwweefsel. Samen met jou kiezen we de juiste die past bij jouw situatie.

Hylo® Fresh

Hylo® Fresh wordt gebruikt voor het verzachten van geïrriteerde ogen. Geïrriteerde en droge ogen kunnen het gevolg zijn van ecologische stress zoals intensieve werkzaamheden aan de computer, droge omgeving, tocht, toegenomen zonnestraling, vervuilde lucht veroorzaakt door stof of pollen of het dragen van contactlenzen.

Hylo Comod®

Hylo Comod® is de klassieker bij drogen ogen, al jaren een vaste waarde bij droge ogen. Deze oogdruppels zorgen voor langdurige bevochtiging bij matige tot middelmatige vormen van droge ogen.

Hylo® Gel

Voor intensieve en langdurige bevochtiging voor zéér droge of chronisch droge ogen – of na operaties is Hylo® Gel het perfecte middel. De verhoogde concentratie hyaluronzuur geeft deze druppel een bijzonder hoge viscositeit. Het bevochtigende effect van Hylo® Gel is hierdoor duidelijk intensiever en langduriger.

Hylo Dual®

De innovatieve bevochtigende oogdruppel Hylo Dual® heeft een duale werking. Hylo Dual® kan ook tijdens het dragen van contactlenzen worden gebruikt. Omdat Hylo Dual® vrij is van conserveermiddelen wordt deze zeer goed verdragen. Bovendien is Hylo Dual® fosfaatvrij, zodat mogelijke complicaties als gevolg van de vorming van neerslag in de cornea worden vermeden.

Oogontsteking/ziektes

Acanthamoeba Keratitis: een pijnlijke ooginfectie

Steeds vaker wordt de zeldzame infectie acanthamoeba keratitis (AK) vastgesteld. Deze ernstige aandoening van het hoornvlies komt met name voor bij dragers van zachte contactlenzen. Maar ook mensen met een beschadiging aan het hoornvlies kunnen het hebben. Wat is het precies en hoe voorkom je het?

Wat is een Acanthamoeba Keratitis infectie?

Het bovenste doorzichtige laagje van het oog, het hoornvlies, kan geïnfecteerd raken met de acanthamoeba parasitiet die voorkomt in (besmet) water en speeksel. Dat kan gebeuren door een contactlens te wassen met kraanwater of speeksel of door ander contact met water, zoals douchen, baden, zwemmen of het bezoeken van een sauna. De vaak pijnlijke infectie treedt meestal op in één oog en is niet besmettelijk. De infectie kan leiden tot blindheid waarbij een hoornvliestransplantatie nodig is. In een enkele geval kun je zelfs blijvend blind worden.

Wat zijn de symptomen van Acanthamoeba Keratis?

Bij deze ooginfectie kun je de volgende symptomen hebben:

 • Verminderd zicht
 • Gevoel dat er iets in het oog zit
 • Zeer pijnlijk oog
 • Rood, tranend oog
 • Overgevoeligheid voor licht
 • Hoofdpijn
 • Troebel hoornvlies
 • Wazig zicht

De klachten kunnen acuut optreden maar ook geleidelijker ontstaan. Daarbij zijn er periodes met veel klachten en minder klachten, die elkaar kunnen afwisselen. Neem daarom direct contact op met ons op als je last hebt van 1 van deze symptomen.

Wat is de behandeling van Acanthamoebe Keratitis?

Het is lastig om Acanthamoebe Keratitis te behandelen. Een tijdige diagnose is erg belangrijk. De symptomen kunnen veel lijken op symptomen van andere hoornvliesontstekingen. Dit maakt het stellen van een tijdige diagnose moeilijker. Een behandeling duurt 3 tot 6 maanden en bestaat uit anti-amoebe oogdruppels, ontstekingsremmers en/of pijnstillers. In het begin kan de infectie lastig zijn voor het dagelijks leven. Naarmate de behandeling vordert kun je langzaam weer uw activiteiten oppakken.

Wat zijn de oorzaken van Acanthamoeba Keratis en tips:

Een goede hygiëne is essentieel om ervoor te zorgen dat de Acanthamoeba parasiet zo min mogelijk kans krijgt.  Tips om besmetting te voorkomen:

 • Was je handen voor het in- en uitdoen van je lenzen
 • Reinig dagelijks de contactlenshouder
 • Ververs dagelijks de lenzenvloeistof in de contactlenshouder
 • Reinig contactlenzen nooit met kraanwater of speeksel
 • Doe je contactlenzen uit voor het slapen
 • Doe de contactlenzen uit voor het douchen, baden, zwemmen en saunabezoek
 • Vervang je contactlenzen op tijd

Laat je ogen en contactlenzen minimaal jaarlijks controleren bij OOGdalem, en maak vooral direct een afspraak als je klachten hebt. We helpen je graag verder!

Bron: RadboudUMC.nl

Droge ogen

Steeds meer mensen hebben last van droge ogen. Hiervoor zijn verschillende oorzaken. Voor een deel komt dit door de veranderingen in de omgeving en levensstijl, voor een deel door de toenemende vergrijzing van de samenleving.

Droge ogen wordt in het vakgebied aangeduid als keratoconjunctivitis sicca, ook wel het sicca syndroom genoemd. Dit treedt op door een verminderde traanproductie of als de samenstelling van het traanvocht verandert. De traanfilm kan hierdoor scheuren. Hierdoor ontstaat er weer een overgevoeligheid van de ogen. De traanfilm is een belangrijke bescherming van het oog. De bovenste laag van cellen krijgt hierdoor voedingsstoffen en zuurstof. Als de traanfilm beschadigd is, kunnen er meer ziekteverwekkers indringen. Hierdoor krijg je sneller een infectie.

Oorzaken droge ogen

Een van de oorzaken is de verandering van levensstijl. We leven in een digitale wereld. Veel tijd wordt doorgebracht achter de computer en we kijken vaak op onze smartphone. Ogen drogen hierdoor vaak uit, omdat je veel minder met je ogen knippert dan tijdens andere activiteiten. Hierdoor wordt het traanvocht minder verdeeld over het oogoppervlak.

Daarnaast worden mensen steeds ouder. Op hogere leeftijd worden de ogen sneller droog doordat er minder traanvocht wordt geproduceerd.

Contactlensdragers hebben ook vaak last van droge ogen, omdat de lenzen de traancirculatie en de verdeling van tranen op het oogoppervlak belemmeren. Hierbij is het riciso van droge ogen twaalf keer hoger. Ook droge kamerlucht door de centrale verwarming en de airco, afval gassen, ozon of rook kunnen droge ogen veroorzaken.

Niet alleen levensstijl en omgeving kunnen van invloed zijn op de hoeveelheid tranen of op de samenstelling van het traanvocht. Ook verwondingen of ontstekingen en diverse geneesmiddelen, zoals bètablockers, hebben soms invloed op de hoeveelheid en kwaliteit van de traanfilm.

Symptomen bij droge ogen

Droge ogen zijn vaak rood. Daarnaast kun je een zanderig, brandend of jeukend gevoel in je oog hebben. Ook het gevoel dat er iets vreemds in je oog zit, wordt vaak waargenomen. De ogen voelen moe of tranen overmatig.

Oogdruppels

Bij de meeste mensen met milde tot matige droge ogen, is het voldoende om de ogen meerdere keren per dag te bevochtigen met geschikte oogdruppels. Ook als je alleen last hebt van droge ogen in bepaalde situaties, zoals het werken op een computer of in een winderige omgeving, zijn bevochtigende oogdruppels geschikt.

Voor zwaardere en chronische klachten zijn er speciaal ontworpen gel druppels, die een hogere viscositeit hebben dan normale bevochtigingsdruppels, waardoor ze langer blijven hechten aan het oogoppervlak. Voor de nacht kan een extra behandeling met een zalf nuttig zijn, omdat tijdens de slaap veel minder traanvocht wordt geproduceerd. Dit kan leiden tot korstvorming op het ooglid, wat weer kan leiden tot kleine letsels van het oogoppervlak.

OOGdalem heeft oogdruppels van HYLO® EYE CARE <linken naar oogdruppels> in huis voor uiteenlopende situaties. Samen met jou kiezen we de juiste oogdruppels voor jouw situatie. Mocht medisch advies nodig zijn, dan verwijzen we je door naar een arts.

Tips om droge ogen te voorkomen

Vermijd zoveel mogelijk factoren die bijdragen aan droge ogen. Ventileer regelmatig verwarmde kamers. Maak zo min mogelijk gebruik van de airco en vermijd rokerige omgevingen. En maak bijvoorbeeld eens een wandeling of ga een eindje fietsen na een werkdag in plaats van televisie kijken.